Često postavljana pitanja

Odgovori na često postavljana pitanja

 • FREE verzija
  Ako je mogućnost skeniranja i uklanjanja malwarea i rootkita sa sistema sve što vam treba, ili ako želite zaštiti vaš PC imunizacijom vašeg browsera i hosts datoteke, FREE verzija je ono što vam treba.

  Ako ste iskusniji korisnik možete također pogledati različite ‘autostart’ lokacije koristeći Startup alate. Spybot može skenirati pojedinačne datoteke ili specifične direktorije. Za razliku od drugog softvera nije bitno da li je datoteka locirana na vašem mrežnom ili lokalnom disku.

  Spybot dolazi s vlastitom whitelist-om koja vam pomaže prilikom određivanja da li su datoteke legitimne ili nisu. Ovaj korisni dodatak pomaže ubrzanju skeniranja. Iako je ovaj u potpunosti funkcionalan proizvod besplatan, imate pravo na tehničku podršku putem elektroničke pošte od strane našeg tima.

 • HOME verzija
  HOME verzija Spybota je sve što trebate ako želite antivirusnu zaštitu pored ostalih funkcija FREE verzije Spybota. Spybot HOME verzija vam također omogućava automatsko skeniranje, popravljanje, imunizaciju i ažuriranje. To čini ovaj proizvod još korisnijim i boljim za vašu zaštitu.

  Podržani parametri komandne linije će vam pomoći modificirati nivo automatizacije koji želite. Korisnici HOME verzije također dobivaju prioritetnu korisničku podršku putem elektronske pošte od strane našeg tima.

 • PRO verzija
  Spybot PRO verzija dodaje još više funkcionalnosti HOME verziji koja je već bogata funkcijama, dodavanjem još više alata među kojima je naš dobro poznati ‘Secure File Shredder’.

  Protected Repair Enviroment vam omogućava da skenirate i popravljate računala koja su već zaražena agresivnim malwareom, a koji sprječava funkcioniranje sigurnosnog softvera. Boot CD kreator kompletira PRO verziju. On će vas navoditi kroz stvaranje Spybot Live CD-a, koji je koristan alat i omogućava da napravite ‘čisti boot’ vašeg sustava i sken u ‘offline’ modu.

 • SbNet
  SbNet (skraćenica za Spybot Network) je Spybotova verzija za poslovne korisnike u okolini gdje računala imaju trajnu vezu na mrežu. To dozvoljava lagano upravljanje ažuriranjima i skenovima s jedinstvene kontrolne točke.

  Pogledajte našu SbNet informacijsku stranicu kako biste naučili više o osobitostima SbNeta.

 • Licenca
  Spybot licenca je izvršna datoteka (.exe) koja se šalje klijentima koji su kupili Spybot.

  Kada se ova datoteka izvrši, provjerit će da li je jedna verzija Spybota već instalirana. Ako je jedna verzija već instalirana, licenca će biti aplicirana na ovu verziju Spybota, nadograđujući ju s besplatne verzije na plaćenu verziju koja je kupljena. Ako niti jedna verzija nije instalirana, instalirat će zadnju verziju Spybota i aplicirati kupljenu licencu.

  Ako klijent izgubi licencu, može je ponovno zatražiti ako ispuni Resend License Form.

 • Malware
  Malware, skraćeno od maliciozni softver, je bilo koji softver koji služi ometanju računalnih funkcija, skupljanju osjetljivih informacija ili pristupanju privatnim računalnim sustavima. Malware je definiran s malicioznom namjerom, radom protiv zahtjeva računalnog korisnika i ne uključuje softver koji čini nenamjernu štetu zbog određenog nedostatka. Termin „badware“ se ponekad koristi i primjenjuje se za „pravi“ (maliciozni) malware i nenamjerno štetan softver.

  Malware može biti prikriven radi krađe informacije ili špijuniranja računalnih korisnika kroz produženi period bez njihovog znanja (npr. Regin) ili može biti dizajniran za štetno djelovanje, često u svrhu sabotaže (Stuxnet) ili iznude (CryptoLocker). Malware je široki pojam koji obuhvaća razne oblike štetnog ili intruzivnog sofvera, uključujući računalne viruse, crve, trojanske konje, ransomware, spyware, adware, scareware i ostale maliciozne programe. Može biti u obliku izvršnog koda, skripta, aktivnog sadržaja i drugog softvera. Malware je često prerušen ili ugrađen u ne-maliciozne datoteke. Od 2011. većina malicioznih malware prijetnji su češće crvi ili trojani nego virusi.

  Spyware ili drugi malware je ponekad ugrađen u programe koji su službeno distribuirani od strane tvrtki, preuzeti sa web stranica koje se čine korisnima ili atraktivnima, ali mogu imati dodatnu skrivenu funkcionalnost koja skuplja marketinške statistike. Primjer takvog softvera koji je opisan kao nelegitiman je Sonyev rootkit, trojan ugrađen u CD-e koji je prodavao Sony, koji se potiho instalirao i sakrivao na računalu kupca s namjerom sprječavanja nezakonitog kopiranja; također je bilježio i nazive preslušanih datoteka te nenamjerno stvorio ranjivosti koje je iskorištavao nepovezani malware.

  Antivirusni softver, anti-malware softver i vatrozidovi služe za zaštitu od malicioznih aktivnosti i oporavka od napada.

 • Spyware
  Spyware je softver koji šalje osobne podatke s vašeg računala na lokaciju na internetu bez vašeg znanja.

  Spyware nije tipični proizvod kojeg sami instalirate, već maleni dodaci koje možete ili ne možete onemogućiti prilikom instaliranja. U određenim slučajevima EULA (End User License Agreement) može spominjati takve dodatke. Tipično većina korisnika ne čita EULA ugovore i stoga ne zna da ima spyware na računalu.

  Adware je manje prijeteća vrsta programa. Adware je sličan spywareu, ali ne prenosi osobne informacije, tj. entiteti koji ih skupljaju obećavaju da ih neće prodavati. Umjesto toga, informacije o korištenju programa se skupljaju i šalju dalje preko interneta.

  Adware je često rezultat spywarea, obzirom da vas oba motre radi svrhe serviranja oglasa koji su prilagođeni vašim navikama.

  Druga vrsta spywarea koja pripada toj kategoriji je praćenje kolačića. Kolačići se često koriste diljem interneta na korisnim i manje korisnim mjestima. Oglašivači često aktiviraju kolačiće kada god vaš browser učita njihov oglas. U tom slučaju kada kolačić sadrži GUID, tvrtka dobiva notifikaciju o svakoj web stranici koji sadrži njihove oglase.

 • Imunizacija
  Imunizacija proaktivno štiti vaše računalo od malwarea blokirajući pristup stranicama koje sadrže maliciozni ili neželjeni softver blokiranjem kolačića koji služe isključivo praćenju korisnika, te blokiranju browserskih pluginova koji su malware ili slično.

  Imunizacija podržava, pored windows hosts datoteka, mnoge velike i male browsere uključujući Internet Explorer, Operu i Firefox, te mnoge manje raširene browsere bazirane na Firefoxu.

  Prethodne verzije mogu automatski nadograditi imunizaciju nakon Spybot nadogradnje koristeći prethodno određene zadatke koji su stvoreni prilikom instalacije i podesivi putem Settings opcije.

 • Kolačići
  Kolačić je datoteka koju web stranica ili treća strana koja je zadužena ili odobrena od strane web stranice, sprema na korisnikovo računalo i učitava je kada korisnik posjeti stranicu.

  Obično kolačići spremaju informaciju koja je specifična za korisnika PC-ja, koji su jedinstveni identifikatori koji ga povezuju sa informacijom kao što je login ili registracijski podaci, selekcije online „košarice“, korisničke preferencije, koliko puta je korisnik posjetio stranicu itd.

 • Live zaštita
  Live zaštita je Spybot funkcija koja kontrolira sve procese koji su stvoreni ili koji su pokrenuti na vašem sistemu i koja ih skenira. Maliciozni procesi su blokirani prije nego uopće započnu.

  Ako imate drugi antivirusni program pokrenut, a koji također uključuje Live zaštitu, Real-Time zaštitu ili koji drugi ekvivalent, trebali biste onemogućiti ili Spybot ili drugu zaštitu, s obzirom da se mogu pojaviti problemi ako su oba pokrenuta istovremeno.